یاداشت های روانشناسی

آزمایش در دین

پنجشنبه, ۲۹ آبان ۱۳۹۹، ۰۸:۰۰ ب.ظ | Fateme Hamdi | ۱ نظر

 

 

«بسم الله الرحمن الرحیم »

 

 

تاثیر پدر و مادر بر دین داری فرزندان 

 

 

در این آزمایش به تاثیر والدین بر روی فرزندان می پردازیم ، آنچه که یافته ها نشان می دهد مادران بیشتر از پدران در رشد مذهبی فرزندان خود موثر اند اما همه بررسی ها این حکم کلی را تأکید نمی کنند و نباید از تاثیر پدران بر دینداری فرزندانشان غافل شد .

 

بررسی های برخی از پژو هشگران نشان می دهد

 که پدران در مجموع موثر ترند از مادران اند و یافته های برخی دیگر در این مورد مبهم بوده اند اما شواهد نشان می دهد به طور کلی مادران موثر ترند از پدران ، مادران ممکن است نقش موثرتری در اجتماعی سازی مذهبی داشته باشند ، زیرا فرهنگ های غربی زنان از مردان مذهبی ترند ودر پرورش هم مسئولیت بیشتری بر عهده دارند ، مثلاً ممکن است عمده مسئولیت را در مورد بردن بچه ها به کلیسا و آموختن دیدگاه های اساسی مذهبی به آنان به عهده گیرند به همین سبب عجیب نیست که مردم نوعا بر این تصورند که مادرانشان تاثیر قوی تر بر دین داری دارند.

در پژوهش فرانسیس و براون1990,1991در مورد تاثیر عوامل اجتماعی بر نگرش نسبت به نیایش ، این دو بررسی به زمینه های تمایل به نیایش و آداب آن در میان دو گروه سنی از نوجوانان انگلیسی می پرداخت ، تحقیق نخست تقریبا 5000دانش اموز 11ساله و دومی حدود 700دانش آموز 16ساله را در بر می گرفت همه دانش آموزان به مدارس کاتولیک رومی ، کلیسا انگلستان ، یا مدارس دولتی غیر نحله ای می رفتند . 

شرکت کنند گان علاوه بر گزارش درباره رفتار های مذهبی خود و والدینشان مقیاسی شش ماده ای را تکمیل کرده اند که نگرش آنان را نسبت به نیایش می سنجید(مثلاً نماز خواندن خیلی به من کمک کرد )نتایج نشان دادند که در ارتباط با کلیسا رفتن فرزندان در هر گروه سنی والدین عوامل نیرومندی بودند ، اگر چه مادران پیوسته تاثیر بیش از پدران داشتند لیکن شواهدی وجود داشت حاکی از این که در مورد 16ساله ها تاثیر والدین بر نیایش کودکان کاهش و تاثیر کلیسا افزایش می یابد . پس از آن که سایر عوامل بررسی شدند معلوم شد که رفتن به مدارس کاتولیک رومی یا کلیسا انگلستان ظاهراً تاثیری در عمل نیایش نوجوانان ندارد لیکن تاثیر مدارس کلیسا ی انگلستان بر نگرش اندکی منفی بود . 

و نتیجه این بود که اهمیت جدی گرفتن یادگیری اجتماعی یا تفسیر های مبتنی بر مدل سازی را درباره نیایش تاکیید می کند کودکان و نوجوانانی که نیایش می کنند ظاهراً این کار را بیشتر بر اساس آموزش مستقیم با الگو پذیری ضمنی از خانواده خود و جماعت کلیسا انجام می دهد نه به نحوی خود انگیخته و برحسب نیاز های رشد . 

 

لیکن کاملا امکان دارد که پدران هم سهمی مهم در این میان داشته باشند به ویژه تا جایی که نگرش های مذهبی آنان با نگرش های مذهبی مادران و کلیسا هم ساز یا ناساز است پدران ممکن است سر مشق دین ورزی پیوسته یا انکار دین پس از اجتماعی سازی مذهبی آغازین باشد . بنابراین پدران و مادران ممکن است در اجتماعی سازی فرزندانشان به نحوی متفاوت داشته باشند وبه  شیوه های گوناگون در دوره های مختلف بران تاثیر بگذارند مثلاً بررسی 400خانواده در نواحی روستایی آیووا نشان داد که پدران و مادران هر دو در انتقال دین به فرزندان نقش مهمی دارند . 

 

 

 

 

 

 

منبع ؛روانشناسی دین بر اساس رویکرد تجربی ، برنارد اسپیلکا ص157

 

  • Fateme Hamdi

نظرات  (۱)

  • رسول نصیری
  • سلام دوست عزیز

    یه نظر سنجی به همراه یک  قرعه کشی در وبم قرار دادم

    ازتون دعوت میکنم شرکت کنید و یک نظر خالی بفرستین تا وبتون در قرعه کشی  ثبت بشه

    لطفا حتما شرکت کنید

    ممنون

     

    ارسال نظر

    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی